Ecoduct Groenendaal

Wild over de Brusselse Ring

Het Zoniënwoud. Een groene long in Brussel, doorkliefd door de drukke Brusselse Ring. Wilde dieren steken soms plots de weg over. Gevaarlijk voor de dieren én voor de automobilisten. Maar vanaf nu zorgt het Ecoduct Groenendaal voor een veilige oversteek. Ebema produceerde binnen haar LivingCity-gamma de 68 betonnen elementen – op maat én in een gloednieuwe betonkleur. Dit eerste Ecoduct over de Brusselse ring kadert in het Europese LIFE+OZON-project dat de versnippering van het Zoniënwoud aanpakt.

Overstekend wild

Een veilige buitenruimte. Voor dieren. Voor automobilisten. Dankzij het ecoduct. Vroeger waren er geregeld problemen met overstekend wild. Diverse partners investeerden in de verbetering van de ruimte: het Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, Leefmilieu Brussel en ook de gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren.

Snelle plaatsing

De brug is 6 meter hoog, 50  meter lang en 60 meter breed en strekt zich uit over een van de drukste verkeerspunten van België. De plaatsing moest dus zo snel mogelijk gebeuren. Om die reden koos opdrachtgever AWV voor prefabbeton én … voor Ebema. Als expert kon Ebema de plaatsingstijd tot een minimum beperken. De talud- en voorzetzijpanelen, de voorgespannen balken en dakplaat: Ebema leverde alle elementen rechtopstaand. Dat versnelde de plaatsing enorm.

Sterk maatwerk

Ebema produceerde met haar CustomConcrete team 68 elementen met dezelfde vorm, waarvan 34 in een andere maat. Hiervoor werd één enkele mal gebruikt. In haar CreativeLab ontwikkelde Ebema_LivingCity bovendien een nieuwe kleur: zandkleurig beton. In de elementen verwerkte Ebema het opschrift ‘Ecoduct Groenendaal’. De voorzetdelen en kroonstukken die de middenpijler van de brug bekleden, kregen dezelfde kleur en afwerking als de panelen.

“Betrouwbare partner”

Marc Kasprzak, senior site manager bij BAM Contractors: 

“We werken al jaren samen met Ebema. Ze denken altijd constructief mee. Maar met dit project hebben ze ons weer verbaasd. Zo leverden ze de enorme voorzetpanelen rechtopstaand, op metalen bokken. Dat heeft de plaatsing sterk vergemakkelijkt.”

Opdrachtgevers: Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer, Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, Leefmilieu Brussel, gemeenten Hoeilaart, Overijse en Tervuren.
Bouwheer: Vlaamse Overheid
Opdrachtgever: Agentschap Wegen en Verkeer
Uitvoerder: BAM Contractors
Fabrikant: Ebema_LivingCity